Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ;

1.Κανένα είδος τάρανδου δεν πετάει. Υπάρχουν βέβαια περίπου 300.000 είδη από ζωντανούς οργανισμούς που δεν έχουν καταταχθεί πουθενά ακόμη. Αν και πρόκειται κυρίως για έντομα και βακτήρια δεν μπορούμε φυσικά με σιγουριά να αποκλείσουμε από αυτά και τους τάρανδους τους οποίους παρεπιπτόντως μάλλον μόνο ο Αη Βασίλης έχει δει μέχρι τώρα.

2.Υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18). Επειδή όμως ο Αη Βασίλης δεν επισκέπτεται Μουσουλμάνους Εβραίους Βουδιστές κλπ μειώνεται η δουλειά του στο 15% του συνόλου-378 εκατομμύρια παιδιά. Με έναν μέσο όρο 3,5 παιδιών ανά σπίτι έχουμε 91,8 εκοτομμύρια σπίτια. Υποθέτουμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει εκ των 3,5 παιδιών τουλάχιστον 1 που δεν ήταν άτακτο.

3.  Ο Αη Βασίλης έχει ένα 24ωρο που αποτελείται από 31 ώρες αν υπολογίσουμε τις διαφορές στις εκάστοτε ζώνες ώρας όταν ταξίδεύει από Ανατολή προς Δύση(που ακούγεται και λογικό). Αυτό μας δίνει 822,6 επισκέψεις ανα δευτερόλεπτο. Δηλαδή ο Αη Βασίλης έχει για κάθε σπίτι στη διάθεσή του 1/1000 του δευτερολέπτου για τις δουλειές του (παρκάρισμα,να κατέβει από καπνοδόχους, να γεμίσει κάλτσες να φάει ότι απόμεινε από τη γαλοπούλα κλπ). Αν υποθέσουμε ότι οι 91,8 εκατομμύρια στάσεις που κάνει είναι ισομετρικά κατανεμημένες σε όλη τη γη (το οποίο όπως ξέρουμε δεν ισχύει αλλά για λόγους ευκολίας ας το δεχτούμε) τότε η απόσταση από σπίτι σε σπίτι είναι 1,3 χλμ που μας δίνει ένα συνολικό μήκος από 120,8 εκατομ. χιλιόμετρα χωρίς να υπολογίσουμε τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού μέσα σε ένα 3ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το έλκηθρο του Αη Βασίλη θα πρέπει να αναπτύσσει μια ταχύτητα της τάξης 1040 χλμ/δευτερόλεπτο ήτοι 3000 φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου. Ένας φυσιολογικός τάρανδος τρέχει το πολύ με 24χλμ/ώρα.

4.  Αν υποθέσουμε ότι το δώρο του κάθε παιδιού θα ζυγίζει περ. 1 κιλό τότε το έλκηθρο θα ζυγίζει 378.000 τόννους χωρίς να υπολογίσουμε τον Αη Βασίλη ο οποίος ως γνωστόν περιγράφεται ως αρκετά ευτραφής. Ενας τάρανδος δεν μπορεί να σύρει περισσότερο από 175 κιλά. Ακόμα και στην περίπτωση ενός «ιπτάμενου τάρανδου» που υποθετικά θα μπορούσε να σύρει το δεκαπλάσιο, δεν απαιτούνται για το έλκηθρο 8 ή 9 τάρανδοι αλλά 216.000. Αυτό αυξάνει το συνολικό βάρος σε 410.000 τόννους.

5. 410.000 τόννοι με μια ταχύτητα των 1040χλμ/δευτερ. προκαλούν τέτοια αντίσταση αέρος και θερμότητα όση ένα διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της γης. Το πρώτο ζευγάρι τάρανδων θα πρέπει να απορροφήσει ενέργεια περίπου 16,6 τρισεκατομμυρίων Joule. Αυτό σημαίνει με λίγο λόγια ότι αυτά θα καίγονταν στη στιγμή. Το επόμενο ζευγάρι θα εκτίθονταν στιγμιαία στην αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα μια εκκωφαντική έκρηξη.

6.
Το σύνολο των τάράνδων θα είχε εξατμιστεί μέσα σε 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Αη Βασίλης εν τω μεταξύ θα εκτεθεί σε μια επιτάχυνση περιπου 17.500 φορές μεγαλύτερη αυτή της γης (βλέπε g) η οποία θα τον κολλούσε στο τέλος του έλκηθρου με μια πίεση περίπου 20,6 εκατομμυρίων Νιουτον.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε με σιγουριά πλέον να βγάλουμε το συμπέρασμα:Αη Βασίλης δεν υπάρχει!!!!
Πες μου κι άλλα.... »

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Πολλά χρόνια τώρα άκουγα για μία αλοιφή που επουλώνει τα εγκαύματα από καψίματα πολύ καλύτερα από κάποιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Δυστυχώς όλους όσους ρωτούσα τη συνταγή μου λέγαν ότι την έφτιαχνε η γιαγιά τους ή η θεία τους ή τέλος πάντων κάποιος που δεν είναι πλέον στη ζωή.
Με τα πολλά και τα λίγα κατάφερα να βρω τη συνταγή και να την αναρτήσω για να μην χαθεί ξανά.
Ίσως με τα καινούργια μέτρα για την υγεία αναγκαστούμε να ξαναθυμηθούμε τις παλιές πρακτικές.

ΥΛΙΚΑ:
α) 1 ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
β) 2 ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ
γ) 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
δ) 4-5 ΚΛΩΝΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΑΦΡΟΞΥΛΙΑ (ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑ ή ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ Ο ΜΕΛΑΝΟΣ) ΤΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΤΡΙΦΤΗ -  ΤΑ ΚΛΩΝΑΡΑΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΘΗ ΤΟ ΦΥΤΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ  ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 5ΛΕΠΤΑ.(νομίζω υπάρχει και ειδικό σκεύος που το λένε μπαιν Μαρί). ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΑΛΟΙΦΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΑΝΩ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΟΙΦΗ ΤΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΑΚΙ ΚΑΙ Η ΑΛΟΙΦΗ  ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ!!!
ΑΝ  ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΝΩ ΑΝ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΑΡΑΙΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Πες μου κι άλλα.... »

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ:

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ του νομίσματος

Η αρχή των συναλλαγών μεταξύ φυλών χάνεται στην προϊστορία. Ο λόγος ήταν η ανάγκη προμήθειας αγαθών που δεν είχε η φυλή ενώ ταυτόχρονα υπήρχε πλεόνασμα σε άλλα. Σε πρώτη φάση οι συναλλαγές γίνονταν με ανταλλαγή προϊόντων. Φυσικά οι μετακινήσεις προϊόντων ήταν μικρές και σε μικρή απόσταση.
Η ανακάλυψη μεταφορικών μέσων που είχαν την ικανότητα να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με αρκετό φορτίο έκανε δυνατές τις ανταλλαγές με μακρινούς τόπους. Είναι η εποχή που οι φυλές οργανώθηκαν σε πόλεις-κράτη και μικρά βασίλεια.
Αλλά οι ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ δύο πόλεων δεν ήταν πάντα δυνατές. Μπορεί μια πόλη να είχε πλεόνασμα σε σιτηρά και έλλειψη σε κρέατα, μια άλλη πόλη να είχε πλεόνασμα κρεάτων και έλλειψη σε ξύλα αλλά να μη χρειαζόταν σιτηρά και τέλος μια τρίτη να είχε ξύλα, να ήθελε σιτηρά αλλά να μην χρειαζόταν κρέατα.
Μια τέτοια συναλλαγή θα απαιτούσε ειδικές συμφωνίες που δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα οι πόλεις.
Έπρεπε να βρεθεί κάτι για ενδιάμεση χρήση
Υπήρχε όμως κάτι που το ήθελαν όλες οι πόλεις αλλά μπορούσαν να επιβιώσουν και χωρίς αυτό.
Και αυτό ήταν Ο ΧΡΥΣΟΣ. Ο χρυσός πέρα από την αισθητική του αξία ως πολύτιμο μέταλλο έχει και άλλα τρία χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδανικό για ενδιάμεσες συναλλαγές . Είναι σπάνιος άρα και με μεγάλη αξία ανά μονάδα βάρους, δεν οξειδώνεται για να χαλάει εύκολα και τέλος είναι μαλακός ώστε να κόβεται σε κομμάτια εύκολα.
Με αυτό τον τρόπο κάθε πόλη μπορούσε να πουλάει σε άλλες με αντάλλαγμα χρυσό και να αγοράζει από άλλες πάλι με χρυσό.
Γρήγορα ανέκυψε ένα άλλο πρόβλημα. Το βάρος.
Ήταν εύκολο να «πειράξεις» μια ζυγαριά χρυσού. Έτσι υπήρχαν διαφωνίες ως προς το βάρος του χρυσού της συναλλαγής. Και υπήρχε το ερώτημα : Είναι πειραγμένη η ζυγαριά ή ο μεταφορέας του χρυσού έκλεψε λίγο για τον εαυτό του. Προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα κάθε πόλη-κράτος και έκοβε το χρυσό σε κομμάτια σχήματος δίσκου και ίδιου βάρους και κατά το δυνατό ίδιου μεγέθους. Σε αυτά τα κομμάτια  έβαζε μια σφραγίδα που έλεγε την πόλη που μετρήθηκαν και το βάρος τους. Η αναγραφή του βάρους ήταν κωδικοποιημένη με μια λέξη όπως πχ «δραχμή».
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.




ΙΣΤΟΡΙΑ του νομίσματος

Το νόμισμα δεν άργησε να γίνει μέσο συναλλαγής όχι μόνο μεταξύ πόλεων αλλά και μεταξύ των πολιτών της κάθε πόλης. Για να καλυφθεί η ανάγκη σε νομίσματα μικρότερης αξίας για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών άρχισαν να «κόβουν» νομίσματα και με άλλα μέταλλα όπως άργυρος , χαλκός ακόμα και σίδηρο. Τα νομίσματα έγιναν πλέον από τρόπος συναλλαγής τρόπος πληρωμής εργασίας. Τέτοιες πληρωμές εργασίας έκανε και το κράτος για την κάλυψη κυρίως του στρατού και των πολιτών που δούλευαν για αυτό. Η κωδικοποιημένη ονομασία του νομίσματος έχασε την αρχική του ιδέα ως βάρος και έγινε αυτή καθαυτή η αξία του νομίσματος. Όμως και τα μέταλλα που έχει στη διάθεσή του το κράτος κάποτε τελειώνουν. Κυρίως οι πόλεμοι ανάγκασαν το κράτος να διαθέσει μεγάλες ποσότητες για να κόψει νομίσματα και να καλύψει δαπάνες. Έτσι έκανε κάτι απλό. Κράτησε την ονομασία του νομίσματος και μείωσε το βάρος. Για τους πολίτες δεν άλλαξε κάτι αφού η αξία ήταν η λέξη πάνω στο νόμισμα αλλά τα άλλα κράτη ζητούσαν πλέον «περισσότερα» νομίσματα για την ίδια συναλλαγή.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ.

Αυτό όμως λειτούργησε και αντίστροφα. Και συγκεκριμένα όταν ο Μ.Αλέξανδρος κατέλαβε την Περσέπολη. Η Περσέπολη ήταν ένα σημείο που μάζευε τους θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής για πολλούς αιώνες. Αποτέλεσμα ήταν οι ποσότητες χρυσού και πολύτιμων μετάλλων που βρήκε ο Μ.Αλέξανδρος να είναι τεράστιες. Ο ίδιος και οι διάδοχοί του άρχισαν με αυτό το χρυσό να κόβουν τεράστιες ποσότητες νομισμάτων για την χρηματοδότηση των πολέμων τους. Αποτέλεσμα η συναλλακτική τους αξία να μειωθεί. Άρχισαν οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς και όσο αυξάνονταν οι τιμές τόσο ποιο πολλά νομίσματα κοβόντουσαν.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Αιώνες μετά οι Σταυροφόροι μπαίνουν στα Ιεροσόλυμα και καταλαμβάνουν τους Αγίους Τόπους. Το μεγαλύτερο τάμα και στόχος ζωής όλων των Χριστιανών της Δύσης ήταν να επισκεφτούν τα μέρη που έζησε ο Χριστός. Ήταν ένα ακριβό, δύσκολο και μεγάλο ταξίδι και κυρίως επικίνδυνο καθώς υπήρχαν σε όλο το δρόμο πειρατές και ληστές.
Από το 1118 είχε δημιουργηθεί στα Ιεροσόλυμα το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού ή ποιο γνωστοί ως Ναϊτες. Οι Ναϊτες επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη με δικούς τους Ναούς και οργάνωση.
Προκειμένου να προστατευθούν οι προσκυνητές οι Ναϊτες έστησαν ένα δίκτυο το οποίο λειτουργούσε ως εξής: Κάθε ένας που ήθελε να επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους  μπορούσε να πάει στο τοπικό ναό των Ιπποτών και να δώσει τα νομίσματά του στους Ναϊτες. Αυτοί του έδιναν ένα χαρτί που έλεγε το ποσό που τους κατέβαλαν και ουσιαστικά ήταν μία εντολή στο Ναό στα Ιεροσόλυμα να δώσει στον προσκυνητή τα νομίσματα που κατέβαλε όταν αυτός θα έφτανε εκεί. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο χαρτί ήταν άχρηστο στους πειρατές και ληστές αφού ήταν αδύνατο να παρουσιαστούν στα Ιεροσόλυμα και να ζητήσουν τα νομίσματα. Η όλη διαδικασία ανταλλαγής γινόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα του κάθε ναού ως ευλογημένη διαδικασία από το θεό.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Όπως έγινε και με τα νομίσματα χρυσού σύντομα τα χαρτιά αυτά έγιναν τα ίδια μέσο συναλλαγής χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να μετατραπούν σε νομίσματα. Ήταν ασφαλέστερα από κλέφτες και σύντομα «έσπασαν» σε χαρτιά των 1 , 2, 5 , 10, 20, 50 και 100 «νομισμάτων». Πλέον οι συναλλαγές γίνονται με αυτά καθώς φυσικά και με λίγα «πραγματικά» νομίσματα που κυκλοφορούσαν.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Μετά την διάλυση του Τάγματος των Ναϊτων η έκδοση αυτών των χαρτονομισμάτων πέρασε στα κράτη.  Και οι διαχείριση των αποθεμάτων χρήματος σε κρατικές και στη συνέχεια σε ιδιωτικές τράπεζες. Οι ιδιωτικές τράπεζες απόκτησαν μεγάλη δύναμη καθώς «χρηματοδοτούσαν» την εκάστοτε ηγεσία. Το κράτος είχε όμως ένα μεγάλο όπλο. Την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων. Με την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων θα πυροδοτούσε πληθωρισμό που  θα εξανέμιζαν τα αποθέματα των τραπεζών. Υπήρχε όμως ένας περιορισμός για το κράτος. Δεν μπορούσε να κόψει χρήμα που δεν αντιστοιχούσε σε χρυσό και αν το έκανε αυτό αναγκαστικά θα είχε υποτίμηση. Ήταν γνωστός ως Χρυσός Κανόνας
Το σύστημα ισορροπούσε έτσι έως τα τέλη του 1970. Μετά από πίεση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρέιγκαν  ο Χρυσός Κανόνας καταργήθηκε. Η «δημιουργία» χρήματος πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Και η δημιουργία χρήματος γίνεται μέσω του δανεισμού.
Ο τρόπος είναι απλός: Έστω ότι θέλεις να πάρεις ένα σπίτι. Φυσικά θα πάρεις δάνειο. Πας στην τράπεζα και λες θέλω δάνειο 200.000. Η τράπεζα λέει ναι με επιτόκιο 5% και χρόνο αποπληρωμής 25 χρόνια. Τι είναι όμως το δάνειο που πήρες; Στο κουτάκι του υπολογιστή ή της καρτέλας παλαιότερα που λέει διαθέσιμο ποσό από μηδέν που ήταν πάει ο υπάλληλος σβήνει το μηδέν και γράφει 200.000. Αυτές τις 200.000 τις δίνεις εσύ στον πωλητή ο οποίος τις παίρνει και τις βάζει στο δικό του κουτάκι του υπολογιστή ή της καρτέλας στο δικό του λογαριασμό με 2% επιτόκιο. Δεν έχει σημασία αν θα τα βάλει στην ίδια ή άλλη τράπεζα αφού το τραπεζικό σύστημα είναι ενιαίο. Η τράπεζα πλέον έχει δικαίωμα να δανείσει σε άλλον το δεκαπλάσιο αυτού του ποσού δηλαδή 2 εκατομμύρια. Πουθενά δεν  υπήρχαν αυτά τα χρήματα. Δημιουργήθηκαν από το μηδέν και 25 χρόνια μετά εσύ θα έχεις πληρώσει στην τράπεζα 400.000 ο πωλητής αν δεν έχει ξοδέψει τα χρήματα θα έχει στο λογαριασμό του 280.000 και η τράπεζα θα έχει βγάλει κέρδος 120.000 χωρίς να υπολογίζουμε όμως τα 2 εκατομμύρια που δάνεισε σε άλλον.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Είπαμε ότι το κράτος είχε το όπλο της έκδοσης νέων χαρτονομισμάτων. Αυτό δεν ήταν αποδεκτό από το τραπεζικό σύστημα που με την κατάργηση του Χρυσού Κανόνα έγινε παντοδύναμο. Μέσα από μια ιδέα ενοποίησης δημιούργησε ένα νέο νόμισμα το ΕΥΡΩ.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ  ΕΥΡΩ 

Στην πραγματικότητα το ΕΥΡΩ δεν είναι πραγματικό χρήμα. Είναι λογιστικό χρήμα. Δεν υπόκειται στον έλεγχο του κράτους ή μιας ομοσπονδίας κρατών αλλά στην Ε.Κ.Τ. που συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν ΕΥΡΩ οι οποίες με την σειρά τους είναι οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες. Εκεί οφείλεται και η ιδεοληψία για περιορισμό του πληθωρισμού με εσωτερικές υποτιμήσεις αντί για κοπή νέου χρήματος.
¨Όμως η λειτουργία του κράτους βασιζόταν στην κοπή νέου χρήματος για αιώνες. Οι πληρωμές μισθών , συντάξεων υγείας , παιδείας , άμυνας , δρόμων , λιμανιών κλπ γινόταν με τα έσοδα του κράτους και αν αυτά δεν επαρκούσαν με κοπή νέου χρήματος. Πόσο νέο χρήμα ;  ¨Όσο χρειαζόταν για να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς να πυροδοτήσει υπερπληθωρισμό. Όπου και όποτε έγινε υπερπληθωρισμός ήταν μετά από ισχυρώς βίαια συμβάντα όπως πόλεμος.
Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην κοπή χρήματος οδηγεί σε αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες του με αποτέλεσμα ή το δανεισμό του από τις τράπεζες και αύξηση του χρέους του ή στην επιβολή μονομερούς σκληρής λιτότητας και ξεπουλήματος των παραγωγικών πηγών της επικράτειας του.
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ  ΚΟΛΑΣΗ.
Πες μου κι άλλα.... »

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η Γρεκία είναι μια μικρή χώρα στα βορειοανατολικά της Μεσογείου με νόμισμα το ευρώ. Είναι μια πολύ μικρή χώρα και έχει μόνο 5 κατοίκους.
Ένα Δημόσιο Υπάλληλο , ένα καφετζή , ένα παντοπώλη , ένα χονδρέμπορο και ένα αγρότη.
Σε αυτή τη μικρή και φτωχή χώρα το μοναδικά χρήματα που υπάρχουν είναι δέκα ευρώ. Κάθε πρώτη του χρόνου το κράτος δίνει δέκα ευρώ στον Δημόσιο Υπάλληλο ως μισθό. Αυτός παίρνει τα δέκα ευρώ και τα δίνει στον καφετζή για να πληρώσει τους καφέδες που θα πάρει όλο το χρόνο. Ο καφετζής παίρνει τα δέκα ευρώ και τα δίνει στον παντοπώλη για να αγοράσει καφέ και ζάχαρη. Ο παντοπώλης παίρνει με τη σειρά του τα χρήματα και τα δίνει στον χονδρέμπορο για να προμηθευτεί τα υλικά και τέλος ο χονδρέμπορος τα δίνει στον αγρότη για να του προμηθεύσει τη ζάχαρη.
Αυτό που κυκλοφόρησε στη μικρή αυτή χώρα είναι δέκα ευρώ. Όμως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) είναι (και έτσι ορίζεται διεθνώς) αυτά τα δέκα ευρώ επί πόσες φορές άλλαξαν χέρια (σ την περίπτωσή μας 5). Δηλαδή 5 Χ 10 ευρώ = 50 ευρώ.
Στο τέλος του χρόνου έρχεται η φορολογία εισοδήματος. Η χώρα έχει ένα απλό σύστημα φορολογίας. Τα πέντε πρώτα ευρώ είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα φορολογούνται με 40 % . Έτσι ο Δημόσιος Υπάλληλος θα πληρώσει :
( 10 € ( εισόδημα ) - 5 € (Αφορολόγητο) ) Χ 40% = 5 Χ 40 % = 2 €.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κατοίκους . Συνεπώς το κράτος εισπράττει : 2€ Χ 5 κάτοικοι = 10 € . Με τα οποία 10 € πληρώνει τον Δημόσιο Υπάλληλο για το νέο έτος και ούτω καθεξής.
Το κράτος όμως τα προηγούμενα χρόνια ήταν σπάταλο ή ξόδεψε χρήματα για υποδομές. (Δεν μας απασχολεί στην παρούσα φάση) και χρωστάει σε ξένους επενδυτές 50 € . Έχει δηλαδή ένα εξωτερικό δημόσιο χρέος 100% του ΑΕΠ του.
Μια κυβέρνησή του υποκύπτοντας στο αίτημα των δανειστών να μειώσει το χρέος του κράτους ακολουθεί την παρακάτω πολιτική: Μειώνει το μισθό του υπαλλήλου κατά 20 % δηλαδή κατά 2 € και τα δίνει να πληρώσει μέρος του χρέους .
Το Χρέος μειώνεται σε 48 €. Ο υπάλληλος παίρνει τα 8 πλέον ευρώ και τα δίνει στον καφετζή ( κόβοντας τον καφέ μία μέρα κάθε πενθήμερο), ο καφετζής στον παντοπώλη , ο παντοπώλης στο χονδρέμπορο και ο χονδρέμπορος στον αγρότη.
Πλέον το ΑΕΠ της χώρας γίνεται 5 Χ 8 € = 40 €.
ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ : 48€ / 40€ = 120 % του ΑΕΠ !!!!
Δηλαδή το χρέος αυξήθηκε.
Στο τέλος του χρόνου έρχεται η φορολογία :
Τα πέντε πρώτα ευρώ είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα φορολογούνται με 40 % . Έτσι ο Δημόσιος Υπάλληλος θα πληρώσει :
( 8 € ( εισόδημα ) - 5 € (Αφορολόγητο) ) Χ 40% = 3 Χ 40 % = 1 € και 20 λεπτά.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κατοίκους . Συνεπώς το κράτος εισπράττει : 1,2 € Χ 5 κάτοικοι = 6 € .
Άρα, δημιουργώντας για πρώτη φορά στη χώρα έλλειμμα 2 €, για να πληρώσει το μισθό των 8 € θα πρέπει να δανειστεί 2 ευρώ από το εξωτερικό δηλαδή το συνολικό ποσό που χρωστά η χώρα στο εξωτερικό είναι 48€ + 2 € = 50 € . Ίσο δηλαδή με το ποσό που χρωστούσε αλλά πλέον:
125 % ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ.
Όμως η Γρεκία αντί να κάνει τις παραπάνω μειώσεις αλλάζει το νόμισμά της σε εθνικό.
Με μία αντιστοιχία 1:1 αρχικά πληρώνει τα 2 € στο εξωτερικό, κρατάει τα 8 € για αγορές προϊοντων εισαγωγής και "κόβει" νόμισμα 10 δρχ. προκειμένου να κάνει τις πληρωμές του.
και το σύστημα λειτουργεί ξανά απο την αρχή αλλά σε δρχ.
Ατυχώς όμως με αυτό τον τρόπο υπάρχει μείωση στην αξία του νομίσματος σε 10:8 δηλαδη το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 50δρχ Χ 0.8 = 40 €. Ετσι την πρώτη χρονιά δεν υπάρχει διαφορά.
ΑΛΛΑ τα έσοδα στο τέλος του έτους θα είναι πάλι 10 δρχ. ΑΡΑ δεν απαιτήται νέος δανεισμός
ΔΗΛ. δεν υπάρχει νέο έλλειμα. Αλλά ούτε και μείωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σημ. Στη θέση του υπαλλήλου είναι όλοι όσοι εισπράτουν γενικά απο το Δημόσιο (συνταξ/χοι , υπάλληλοι, επιδοτούμενα προγράμματα, Δημόσια έργα κλπ κλπ κλπ )


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Πες μου κι άλλα.... »